MENÜ

Cefrebogár és kedvencei
A lényeg belül van

1770
Megszületik a bourbon. Kentucky lakói először párolnak le kukorica whiskyt, melyet szenes tölgyfahordókban érlelnek. Az eredmény: az első igazi bourbon, egy borostyánszínű whisky egyedülállóan gazdag, füstös ízzel.
1788
A német származású farmer és molnár, Johannes Jacob Böhm, összecsomagolta a holmiját és nyugatra költözött. Egy jobb élet reményében Daniel Boones nyomdokait követve a Cumberland-hágón át Bourbon megyében, Kentucky államban telepszik le családjával.
1795
A kukoricából és más gabonafélékből, melyek földjén teremnek egy újfajta whisky-keveréket párol le Jacob Böhm. Böhm, aki ekkor Jacob Beamre változtatja nevét, eladja az első hordó „Old Jake Beam Sour Mash"-t. Ez a már akkor sokat dícsért nedű megtette sikertörténetének első lépését.
1820
David Beam, Jacob Beam fia épphogy 18 éves, amikor főzőmester lesz és átveszi a szeszfőzdét. Több, mint 30 évig vezeti a családi vállalkozást növekvő sikerrel. Új eladási módszerek - mint például az Ohio folyó növekvő hajóforgalmának kihasználása - gondoskodnak arról, hogy ez a Kentucky Straight bourbon nyújtotta egyedülálló íz az egész országban egyre ismertebbé és kedveltebbé váljék.
1850
David Beam átadja a stafétabotot fiának, David M. Beamnek, aki 6 évvel később áthelyezi a szeszfőzde székhelyét a közeli Nelson megyébe, ezzel jobban kihasználva Kentucky első vasútját. Döntésével egyedülálló bourbon whiskyje sok kedvelőre tesz szert az elkövetkezendő években.
1894
David M. Beam harmadik fiát jelöli ki a családi vállalkozás legújabb fejévé. James Beauregard Beam egyenes, karizmatikus ember, aki mindig csak egyszerűen „Jim“-nek hivtak. Egészen az 1919-es alkoholtilalomig vezeti a vállalkozást, majd 1934-ben - immáron 70 évesen - saját kezűleg építi fel újra a szeszfőzdét, mindössze 120 nap alatt. Igy történt tehát, hogy a félreismerhetetlen bourbon névadójává vált - Jim Beam.
T. Jeremiah Beam
1947
T. Jeremias Beam, Jim Beam fia a James B. Beam Distilling Company elnöke lesz.
1950
Jacob Böhm még csak 21 éves ük-ükunokája, F. Booker Noe folytatja a családi hagyományt és egész fiatalon munkába kezd a cégnél.
1953
A félreismerhetetlen bourbon whiskey bársonyosan könnyű ízével oly mértékű népszerűségre tesz szert, melynek köszönhetően a Beam család egy újabb szeszfőzdét nyit Boston közelében, Kentucky államban.
1960
Booker Noe-t Master Emeritus Distillerré választják.
T. Jeremiah Beam
1970
A Jim Beam először lesz Amerika legtöbbet vásárolt bourbon whiskey-je.
1992
Bemutatásra kerül a „Small Batch Bourbon Collection", egy kézzel készített prémium bourbonökből álló gyűjtemény.
2001
A „Wine Enthusiast Magazine” „Distillery of the Year“ dijában részesül a Jim Beam.
2002
A „Malt Advocate Magazine” „Lifetime Achievement Award” dijában részesíti Booker Noe-t.
2003
Jim Beam Black Bourbon a Chicago Beverage Testing Institute, Illinois az észak-amerikai whiskeyknek járó lehető legmagasabb elismerésében részesül.
2005
Fred Booker Noe III, Booker Noe fia és a legendás Jim Beam ükunokája, a Jim Beam szeszfőzde részvényese és főzőmestere megtölti a 10.000.000. hordót.
Kedvenceim: A legjobb whisky

Asztali nézet